Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ του ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ (Παρ13 Φεβ 2009, ώρα 18:00)

Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
Συγγραφέας: ΓΚΕΤΖ ΝΤΕΝΙ
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
- Χρονολογία Εκδοσης: 2008


-----------------
Αποσπάσματα από το βιβλίο εδώ

*** Παρουσίαση της "Έπαυλης των Ανδρών" στον Ελεύθερο Τύπο (link)

*** Συνέντευξη του Ντένι Γκέτζ για το βιβλίο στην Athens Voice (link)

*** Παρουσίαση του βιβλίου στην Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας (link)

*** Κριτική που δημοσιεύτηκε αρχικά στο πρώτο τεύχος του «Α-βιβλίο» της «Απογευματινής», Κυριακή 21/12/08 ( link)


5 σχόλια:

Unknown είπε...

Ο Γκετζ με έχει κερδίσει ήδη από τα προηγούμενα βιβλία του (ακόμα και όταν οι μεταφράσεις πάσχουν) και με συνεπήρε και ως ομιλητής όταν τον είχα ακούσει πριν χρόνια στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Όσο θετικά προδιαθετιμένη όμως και αν ήμουν δεν περίμενα ότι η "έπαυλη" θα με ενθουσίαζε τόσο πόλύ!
Κατ' αρχάς βρίσκω συναρπαστικό το γεγονός ότι ξεχνώ πως πρόκειται για "μαθηματική λογοτεχνία". Επιτέλους διαβάζω ένα κείμενο που αν και στην ουσία του μαθηματικό είναι προτίστως κείμενο υψηλής λογοτεχνικής αξίας. Ο ίδιος ο συγγραφέας μου φαίνεται πιο μεστός (ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει και τα άπαντά του και ίσως και άλλα βιβλία του να είναι), πιο ώριμος. Τα λογοπαίγνια και γενικώς η χρήση της γλώσσας και κυρίως οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών (πως αναπτύσσονται και αλληλεπιδρούν) είναι από τα στοιχεία που με κέρδισαν στο βιβλίο. Ελπίζω μέχρι το τέλος οι θετικές μου εντυπώσεις να παραμείνουν.
Περιμένω τα σχόλιά σας.

Βασίλη, χαίρομαι που βρήκες χρόνο γι αυτήν την εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου. Πάντα τέτοια για να μην βασανίζεται μόνος ο Αλέξανδρος.

Πηγή

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

Αγαπητή Πηγή,
πρωτίστως για την αποκατάσταση της πληρότητας (μας κυνηγάει η άτιμη) η εισαγωγή των βιβλίων έγινε από εμένα και όχι η παρουσίαση με το video, Αυτή έγινε από τον Αλέξανδρο καθώς δε μου επέτρεπε το σύστημα να "μπω" δεύτερη φορά ως διαχειριστής και μίλησα με τον Αλέξανδρο.
Όσον αφορά το βιβλίο - ίσως για πρώτη φορά - τείνω να διαφωνήσω μαζί σου !! Βέβαια είμαι στις 262 σελίδα (σύνολο 360) αλλά ήδη με έχει κουράσει. Αν σκόπιμα ήθελε να δώσει την αίσθηση του εγκλεισμού (αμφιβάλλω...) το πέτυχε! Τέτοιου μεγέθους κείμενο χωρίς καθόλου κεφάλαια .... Δευτερευόντως θα περίμενα πιο πολλά μαθηματικά - νιώθω ότι τα ακουμπά επιδερμικά και μου θυμίζει το Τούρινγκ - μια ιστορία αγάπης ... Το πιο θετικό που βλέπω - και επίκαιρο- είναι ο τρόπος και η ουσία πολιτικών μηνυμάτων που περνάει. Κείμενο υψηλής λογοτεχνικής αξίας πάντως δε θα το χαρακτήριζα - συγνώμη Πηγή, απλά πάνω του μετρίου. Αλλά και δεν είναι ο στόχος του Γκετζ νομίζω.
Ελπίζω να τα πούμε την Παρασκευή.
Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Βασίλη και τον Αλέξανδρο για τον νέο άνεμο που έδωσαν στο blog μας! Λυπάμαι που δεν μπορώ φέτος να βοηθήσω μιας και πνίγομαι στις υποχρεώσεις. Το βιβλίο δεν ξεκίνησα να το διαβάζω ακόμη, μάλλον επειδή θεωρώ ότι τα έχουμε ξαναδεί πολλές φορές αυτά που διαπραγματεύεται.Βέβαια η παρουσίαση που είχα την τύχη να παρακολούθήσω από τον ίδιο ήταν πολύ διευκρινιστική. Μου έμεινε η εντύπωση ότι ο ίδιος προσδιορίζει τον εαυτό του ως λογοτέχνη, κι ίσως γι αυτό περιστρέφεται γύρω από το θεώρημα της μη πληρότητας, το οποίο με την σειρά του κατακρημνίζει τα μαθηματικά στα επίπεδα των εμπειρικών επιστημών.
Μαριγώ

Unknown είπε...

Εντάξει μπορεί να ήμουν λίγο υπερβολική! Ίσως είμαι λιγότερο απαιτητική και εκτιμώ περισσότερο την πολυτέλεια του να διαβάζω ένα βιβλίο, τώρα που όπως όλοι γνωρίζετε ο χρόνος μου είναι περιορισμένος και πολύτιμος. Ίσως πάλι να πρέπει να επαναπροσδιορίσω την κατανομή του χρόνου μου. Αν όλοι συμφωνήσουν μαζί σου Βασίλη θα πρέπει να σταματήσω να διαβάζω στις 2 τα ξημερώματα γιατί χάνω την ικανότητα κρίσης!!
Πάντως δε νομίζω να τα έχω χάσει τόσο ώστε να μην κατάλαβα ότι το κείμενο ΔΕΝ αναφερόταν, για πρώτη φορά ίσως, στο θεώρημα της μη πληρότητας, εκτός από μια ελάχιστη νύξη εκεί με τα ΄Αλεφ, μα πάντως δεν κατείχε εξέχουσα θέση στην εξέλιξη της ιστορίας.
Φυσικά θα συμφωνήσω πως τα μαθηματικά είναι περιορισμένα και προσωπικά θα επιθυμούσα να είναι περισσότερα, ωστόσο τα λίγα που αναφέρονται δεν τα εξέλαβα ως μάθημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον παραλληλισμό με τα "μαθήματα αγάπης"...
Συμφωνώ για την απουσία κεφαλαίων όπως και για την επικαιρότητα του κεντρικού μηνύματος. Ωστόσο έμεινα με την εντύπωση ότι πρόθεση του συγγραφέα ΗΤΑΝ να θεωρηθεί λογοτέχνης και όχι απλώς "δάσκαλος των μαθηματικών" αν κρίνω από όσα είδα στα link του blog μας.

Εύγε στον Αλέξανδρο λοιπόν για να αποδώσουμε στον Καίσαρα τα του Καίσαρος.

Τα λέμε την Παρασκευή.
Πηγή

Ανώνυμος είπε...

εχοντας διαβασει το 1/3 του βιβλίου, τελικά διαπιστώνω ότι όντως δεν ασχολείται με το θεώρημα της μη πληρότητας! εν τούτοις στην παρουσίασή του τον είχε απασχολήσει σαφώς περισσότερο από το άπειρο.
Πάντως το κείμενο μου μοιάζει θεατρικό, μιας και ο αφηγητής αλλάζει συνεχώς πρόσωπα, σαν να μπαίνει σε ρόλους. Θα προσπαθήσω να το τελειώσω μέχρι την Παρασκευή, κυλάει και πολύ γρήγορα...
Πηγή, συνέχιζε να διαβάζεις. Είναι η ταυτότητά σου, να προσπαθείς να μάθεις, όπως του καθηγητή.Προς το παρόν γεμίζεις γνώσεις,αργότερα ίσως έρθει η δημιουργία....
Μαριγώ