ΑΠΕΙΡΟ
Τα μαθηματικά της αθανασίας
John D. Barrow
«Λυπηθείτε τους ποιητές που τους τρελαίνουν ένα δισεκατομμύριο εκδοχές για έναν και μοναδικό κόσμο.» Τάσος Λειβαδίτης
Τι θα σήμαινε για εμάς -κοινωνικά, πνευματικά, νομικά, υλικά και ψυχολογικά- το να ζούμε για πάντα; Ποια είναι η φύση ενός άπειρου συνόλου; Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μικρά και για μεγάλα άπειρα; Άραγε, το Σύμπαν θα υπάρχει αιωνίως; Σε ένα άπειρο Σύμπαν μπορεί να συμβεί οτιδήποτε; Άραγε, ο Θεός είναι άπειρος; Και αν ναι, δεν πρέπει να είναι «πιο μεγάλος» από τα εγκόσμια άπειρα, όπως είναι ο ανεξάντλητος κατάλογος των θετικών αριθμών; Πόσα άτομα φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο ΤΟ ΑΠΕΙΡΟΝ, του γερμανού μαθηματικού Νταβίντ Χίλμπερτ;Οι αρχαίοι φιλόσοφοι με πρώτο τον Ζήνωνα αναμετρήθηκαν με τα παράδοξα του απείρου σε πολλά μέτωπα. Οι σύγχρονοι φιλόσοφοι, όμως, τι λένε;Το άπειρο απασχόλησε έντονα τους μαθηματικούς. Το θέμα ήταν σοβαρό και αποδείχτηκε ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που κλήθηκαν ποτέ να αντιμετωπίσουν. Πάνε μόλις 70 χρόνια από τότε που η μαθηματική κοινότητα διχάστηκε γύρω από την ερμηνεία του απείρου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει στους κόλπους της μια σκληρή εμφύλια διαμάχη. Πολλοί έχασαν την καριέρα τους. Άλλοι έχασαν τη ζωή τους. Κάποιοι έχασαν την ελευθερία τους και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έχασαν το μυαλό τους.«...ένα θέμα άπειρης γοητείας, ένας μαθηματικός απαράμιλλης συγγραφικής ικανότητας, ένα βιβλίο απείρου κάλλους. Διαβάζεται πιο ευχάριστα κι απ’ το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα.»Good Book GuideΟι λέξεις άπειρο και απέραντο είναι συνώνυμες. Κι όμως υπάρχουν πεπερασμένα πράγματα -η επιφάνεια μιας μπάλας- που δεν έχουν τέλος. Μια μύγα θα μπορούσε να περπατά αιώνια σε μια τέτοια επιφάνεια χωρίς να συναντήσει την άκρη της. Η παράξενη έννοια του απείρου ανέκαθεν προκαλούσε τη σκέψη. Από την αρχαιότητα ώς τις ημέρες μας, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν «πολλών ειδών» άπειρα, και ότι ο καθένας μπορεί κάλλιστα να πιστεύει σε ένα είδος και να απορρίπτει ένα άλλο. Ένας παραγνωρισμένος μαθηματικός, προικισμένος καλλιτέχνης και σπάνια μεγαλοφυΐα ήθελε να δείξει ότι η ύπαρξη του Θεού αποδεικνύεται και με μαθηματικό τρόπο. Πέθανε ολομόναχος σε ένα σανατόριο, αφού υπέφερε χρόνια από τους συναδέλφους του και την κατάθλιψη. Εκτός από τη συγκινητική ιστορία του Κάντορ, το άπειρο κρύβει μέσα του άπειρα ζητήματα στο μεταίχμιο φιλοσοφίας και μαθηματικών, και υπόσχεται τροφή στη νόηση «εις τους αιώνας των αιώνων»!
Ο John D. Barrow (Τζον Μπάροου) είναι καθηγητής Μαθηματικών στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει αρκετά ευπώλητα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης.
διαστάσεις: 14Χ21 εκ. σελίδες: 432 euro: 19 ISBN: 978-960-6640-32-2
Λέσχη ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας. Λογοτεχνίας που έχει αφορμή ή σχέση με τα Μαθηματικά. Συναντιόμαστε στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στο Χαλάνδρι, μία φορά το μήνα. Κυρίως όμως λέσχη των Φίλων που συζητά μία φορά τον μήνα για ένα βιβλίο κάθε φορά. Η ίδια η ομάδα αποφασίζει το προγραμμά της. Χώρος: Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά, Ανδρέα Παπανδρέου 11 (τέως Βασ. Κωνσταντίνου),εντός στοάς, 152 32 Χαλάνδρι, Τηλ 210 68 00 644-6, Φαξ 210 68 00 647.
Για να μας βρείτε εύκολα
Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).
Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis
Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).
Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis
Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
Καλή επιλογή βιβλίου.
Διαβάζεται σχετικά άνετα, είναι πολύ ενδιαφέρον και το θέμα και ο τρόπος γραφής.
Μην φανταστείτε, είμαι ακόμα στο 6ο κεφάλαιο(κάπου στη σελ. 135), αλλά ήδη το απολαμβάνω ...
Καλή ανάγνωση και κυρίως την υγειά μας να έχουμε !!!!
Προσπαθώ, προσπαθώ αλλά δεν το βλέπω να προφτάσω να το τελειώσω και είναι κρίμα γιατί το βιβλίο είναι πολύ καλό!
Η αλλαγή της ημέρας όμως είναι για καλό σκοπό και προτιμώ που θα είμαστε παρέα. Θα μου πείτε εσείς ότι δεν διαβάσω....
Πηγή
MEA CULPA !!!
Ύστερα από το λάθος να γράψω για την επόμενη συνάντηση Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2009, αντί 18 οι περισσότεροι αντιληφθήκαν ότι έγινε τροποποίηση της ημερομηνίας της συνάντησης για τις 11/12/09. Οπότε για να καλύψουμε κάθε περίπτωση - δύο είναι και όχι ...άπειρες, ευτυχώς - προτείνω όσοι και όσες μπορούν και θέλουν να βρεθούμε στον Ευριπίδη και στις 11/12/09 και στις 18/12/09 με το ίδιο θέμα, συζητώντας το ίδιο βιβλίο.
Θεωρώ ότι θα είναι ένα καλό πείραμα να δούμε πως θα εξελιχθούν οι δύο συζητήσεις και τι θα προστεθεί στις δευτερολογίες των μελών...
Και πάλι συγνώμη για το λάθος.
Δημοσίευση σχολίου