Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ο Άνθρωπος που Αγαπούσε τους Αριθμούς-Παρασκευή 24/9/2010

Η νέα περίοδος 2010-2011 θα ξεκινήσει την Παρασκευή 24/9/2010 όταν και θα συζητήσουμε το βιβλίο :


Ο Άνθρωπος που Αγαπούσε τους Αριθμούς
Συγγραφέας: Paul Hoffman
Εκδόσεις: Λιβάνη
Περιγραφή:
Ο Πωλ Έρντος ήταν ένας από τους παραγωγικότερους και εκκεντρικότερους μαθηματικούς της εποχής μας, ένας άνθρωπος με αφάνταστες πνευματικές δυνάμεις που ήταν ωστόσο ανίκανος να διαχειριστεί ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές του υποθέσεις. Για πάνω από δυο δεκαετίες δε σταμάτησε να οργώνει τέσσερις ηπείρους κουβαλώντας όλα του τα υπάρχοντα μέσα σε δυο κουρελιασμένες βαλίτσες κυνηγώντας μαθηματικά προβλήματα στα πλαίσια της αιώνιας αναζήτησής του για την αιώνια ομορφιά και την υπέρτατη αλήθεια. Η ευρηματική και πρωτότυπη βιογραφία που έγραψε ο Πωλ Χόφμαν ρίχνει μια διερευνητική ματιά στη ζωή του Έρντος, ξεναγώντας τον αναγνώστη στον κόσμο των πιο κάποιων λαμπρών και ιδιοφυών ερευνητών καθώς και των πιο σημαντικών μαθηματικών ανακαλύψεων του εικοστού αιώνα. Αντλώντας υλικό από συνεντεύξεις που έπαιρνε επί πολλά χρόνια από τον Έρντος, τους φίλους και τους συνεργάτες του, ο Χόφμαν κατάφερε να συνθέσει ένα ζωντανό πορτραίτο αυτού του καταπληκτικού επιστήμονα – φιλοσόφου που τα επιτεύγματά του εξακολουθούν να πλουτίζουν και να μορφώνουν τον κόσμο μας.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α Π Ο Γ Ο Η Τ Ε Υ Σ Η!
Θα ήθελα το πρώτο σχόλιο για τη νέα αναγνωστική περίοδο να ήταν θετικό, γεμάτο ωραίες εντυπώσεις, όμως το βιβλίο που επιλέξαμε, δεν μου το επιτρέπει! Πού είναι ο Erdos; Μια θλιβερή καρικατούρα, πιο πεταμένη και από την ταλαιπωρημένη βαλίτσα, που ο ίδιος κουβαλούσε μια ζωή. Δεν ξέρω ποια ήταν η πρόθεση του συγγραφέα, μα ατάκτως ερριμένες πληροφορίες για τρίτους, τέταρτους κ.ο.κ. μαθηματικούς, που συνεργάστηκαν με τον περί ου ο λόγος, μόνο ακαταστασία στη σκέψη μου έφεραν, παρά με διαφώτισαν για το έργο του. Ωραία, έτσι εργαζόταν εκείνος, με πολλούς ταυτοχρόνως σε διαφορετικά θέματα. Λαμπρά! Κάνε κύριε Hoffman μου ένα ρημαδοπινακάκι να μην χάνουμε τον μπούσουλα! Όλοι, γνωστοί και άγνωστοι πρωτοπαρουσιάζονται, σαν να οφείλουμε εμείς να γνωρίζουμε το έργο και τη σημασία τους. «Ο τάδε είπε» και «ο δείνα σχολίασε»…
Αν κάνω λάθος, ζητώ συγγνώμη από τους φίλους ευριπιδείς, αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Φυσικά η προσωπικότητά του με εντυπωσίασε, όπως και νέα ερωτήματα για το χαρακτήρα εν γένει των σπουδαίων μαθηματικών ανακύπτουν από την ανάγνωση, ωστόσο αυτό το βιβλίο ΔΕΝ είναι η βιογραφία του Erdos.
Εύχομαι καλή αναγνωστική χρονιά, καλές επιλογές και να είμαστε όλοι καλά.
Αναμένω με ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου, που μαθαίνω ότι είναι πολύ καλή.

Πηγή

Ανώνυμος είπε...

Ιδιότυπο βιβλίο για έναν ιδιότυπο άνθρωπο.
Διαβάζοντας το βιβλίο, παρατηρούμε ότι, πολύ συχνά συγχέει κανείς τα πρόσωπα και δεν αντιλαμβάνεται ποιος μιλά για τον Έρντος κάθε φορά. (Μα καλά δεν είχε επιμελητές – διορθωτές ο συγγραφέας ;)
Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει για τον Έρντος και το έργο του. Ενδιαφέρουσα είναι και η «γλώσσα» που χρησιμοποιούσε ο Πωλ Έρντος.
Χαίρομαι που απέδειξε- με τη ζωή και το έργο του- ότι ο Χάρντι είχε άδικο. Τα μαθηματικά τελικά ΔΕΝ είναι παιχνίδι μόνο για νέους. (σελ. 16, 109,268 και αλλού). Επίσης, ο Χάρντι, είχε άδικο και σε άλλο «πιστεύω» του, λέγοντας ότι η θεωρία αριθμών δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς (σελ 223-224), ενώ ο Έρντος, επ’ αυτού, ήταν σωστός και πραγματιστής….

Μέσω του βιβλίου μαθαίνει κανείς ενδιαφέροντα θεωρήματα των μαθηματικών και διαπιστώνει πόσο κοντά είναι τα μαθηματικά στη καθημερινή, τετριμμένη ζωή μας πχ βλέπε το Δίλημμα Μόντι Χολ (308). Ακόμη μαθαίνει κανείς τη σύγχρονη ιστορία της Ουγγαρίας (πατρίδα του Έρντος – κυρίως στις 83-96 και 124-128) και εντυπωσιάζεται πώς πραγματικά ασεξουαλικό άτομο ήταν ο Έρντος (195).

Θεωρώ ότι η πρακτική του «Φαρ Ουέστ» (επικήρυξη μαθηματικών προβλημάτων - 227) δεν αρμόζει σε πνευματικούς ανθρώπους.

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας
Βασίλης

ΥΓ1. Οφείλουμε να διορθώσουμε το συγγραφέα, καθώς ο Γάλλος που εντόπισε μία από τις μεγάλες αλήθειες, που κατατρέχουν την όποια οργανωμένη κοινωνία εδώ και αιώνες, πως η ατομική ιδιοκτησία – βέβαια των μέσων παραγωγής –είναι κλοπή, ΔΕΝ ήταν σοσιαλιστής αλλά αναρχικός (ο Προυντόν).

ΥΓ2. Ασφαλώς το βιβλίο ήταν ατυχής επιλογή μας.

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

Πηγή
τι εννοείς με το :
"Αναμένω με ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου, που μαθαίνω ότι είναι πολύ καλή."

Ανώνυμος είπε...

Έχω μείνει με την εντύπωση πως κανονίσαμε να μας γίνει παρουσίαση από την εισηγήτρια της Νάουσας. Ο Κώστας είπε ότι ήταν πολύ καλή παρουσίαση. Ίσως εκείνη κατόρθωσε να οργανώσει το χάος που επικρατεί στο βιβλίο και να εφάρμοσε τη Θεωρία του Ράμσεϊ περί αταξίας και έτσι δούμε λίγο φως!!!!
(Με συγχωρείτε αλλά μου διαφεύγει το όνομά της αλλά στο "Θαλή" μπορεί αν θέλει κάποιος να το βρει.)
Κατά τ΄άλλα συμφωνώ με όσα γράφεις και η αλήθεια είναι πως παρά την απογοήτευση που μου προκάλεσε το βιβλίο, καταφέρνει να προκαλέσει πολλές συζητήσεις πάνω σε διαφορετικά θέματα (μαθηματικά, κοινωνικά, πολιτικά...). ΄;μως το έργο και η προσπάθεια του συγγραφέα αδικούνται από το ίδιο το πόνημά του και όλα τα θετικά χάνονται μέσα σε ένα παραληρηματικό λόγο.

Πηγή

Ανώνυμος είπε...

Α Δ Υ Ν Α Τ Ο Ν!
Ας μου πει κάποιος ότι δεν κατάλαβα καλά (λόγω επιφανειακής ανάγνωσης)πως ο συγγραφέας είχε την τιμή να τον γνωρίσει και να τον ακολουθήσει σε "περιοδία" του; Είναι δυνατόν να τον είχε συναναστραφεί και να έγραψε το βιβλίο με αυτόν τον τρόπο; Και γιατί δε διαβάσαμε το 27σέλιδο άρθρο του τότε, αντί να ταλαιπωρηθούμε με αυτό;

Πηγή

Μαριγώ είπε...

Αγαπητοί συναναγνώστες, λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να είμαι στην πρώτη μας συνάντηση λόγω επαγγελματικής εμπλοκής! Πάντως έχετε αρχίσει δυναμικά την συζήτηση κι ελπίζω να συνεχισθεί έτσι και ζωντανά. Μαριγώ

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ