Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου, Denis Guedj

Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου
Συγγραφέας:Denis Guedj
Εκδόσεις:Κέδρος

Περιγραφή:
Για τι πράγμα μιλούν τα μαθηματικά; Σε τι χρησιμεύουν στη ζωή; Υπήρχαν πάντα αριθμοί; Τι πρέπει να κάνω για να λύσω ένα πρόβλημα; Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε απέξω τους τύπους; Γιατί είναι τόσο σημαντικό το Πυθαγόρειο θεώρημα; Ποια είναι η αξία του αριθμού π; Γιατί οι μαθηματικοί είναι στον κόσμο τους; Ο Γκετζ τονίζει ότι ακόμα κι αν δεν μας αρέσουν τα μαθηματικά, είναι καλύτερα να μπορούμε να τα κατανοήσουμε. Μας εξοικειώνει με τη μαθηματική γλώσσα και τους κανόνες που τη διέπουν. Εξηγεί το πώς τα μαθηματικά μας επιτρέπουν να διατυπώνουμε ιδέες, να εκφράζουμε σχέσεις, να ορίζουμε αναλογίες. Μας ξεναγεί στην αφιλόξενη χώρα της γεωμετρίας και των παράξενων όντων που κατοικούν εκεί – σημεία και σχήματα, καμπύλες και κύκλοι, τρίγωνα και τετράγωνα, ρόμβοι και παραλληλόγραμμα. Μέσα από μαθηματικούς τύπους και θεωρήματα, συναρτήσεις και εξισώσεις, ισότητες και ανισότητες μας αποκαλύπτει έναν κόσμο άγνωστης ομορφιάς όπου συνυπάρχουν η σαφήνεια και η κομψότητα, η ακρίβεια των συλλογισμών και οι εκπλήξεις, η δημιουργικότητα και η αποτελεσματικότητα. (Κέδρος)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζω να αισθάνομαι η κακιά της παρέας. Ο Γκετζ είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς σε αυτό που εντός ή εκτός εισαγωγικών αποκαλούμε "μαθηματική λογοτεχνία". Πάνω και πριν απ΄όλα είναι δάσκαλος αληθινός. Η γνώση, μέσα από ωραία μονοπάτια, σε φτάνει.
Είχα και την τύχη να τον ακούσω και ήταν και συναρπαστικός ομιλητής και ωραίος άνθρωπος...
... αλλά...
δεν είναι πια κοντά μας, να μας εξηγήσει ο ίδιος το σκεπτικό του βιβλίου του. Ίσως αν το γνώριζα, να ήμουν πολύ πιο θετική απέναντι στο πόνημά του. Αυτή τη στιγμή με έχει αφήσει με μια γλυκόπικρη γεύση. Δεν είναι πως δεν μου άρεσε αλλά ούτε και πως μου άρεσε. Όσο ξαφνικά (ασύνδετα) αρχίζει, το ίδιο ξαφνικά τελειώνει.
Φυσικά το νόημα δεν χάθηκε, είναι αλήθεια πως μια συνοπτικότατη ανασκόπηση θεμελιωδών (και χρηστικών) εννοιών τη βρίσκει κανείς μέσα σε αυτό το μικρότατο βιβλίο, όμως αυτό που απουσιάζει, για μένα, είναι η φλόγα των γραπτών του, που όταν υπάρχει (ακόμα και σε κακές μεταφράσεις όπως το "μέτρο του κόσμου") σε παρασύρουν σε έναν κόσμο ταυτόχρονα ξένο αλλά και τόσο δικό μας.
Πριν γράψω όλα τα αρνητικά που βρήκα, περιμένω να ακούσω τι έχετε να πείτε εσείς...

Πηγή

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

Έχοντας διαβάσει άλλα βιβλία του ιδίου, εξαιρετικού σίγουρα συγγραφέα, θεωρώ ότι σαφώς «ο πήχης είναι πολύ ψηλά», δυστυχώς για το συγκεκριμένο βιβλίο…
Διαβάζοντάς το μπορεί να αποκοτήσει κανείς πολλές ιστορικές γνώσεις γύρω από τα μαθηματικά, όπως να μάθει για την προέλευση των συμβόλων, την ετυμολογία των όρων και άλλα, χωρίς να συναντά κάτι το εξαιρετικό, ούτε βέβαια το εν λόγω κείμενο αποτελεί μαθηματική λογοτεχνία.
Ίσως τελικά να είναι υλοποίηση αυτού που δηλώνει ο τίτλος του και μόνον, γιατί μάλλον απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Γυμνασίου.