Τὴν Παρασκευὴ 21 Οκτωβρίου στὶς 18:00 θὰ συναντηθούμε στὸν "Εὐριπίδη" (Ἀ. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι) γιὰ νὰ συζητήσουμε τὸ βιβλίο:
Ο Κύκλος της Βιέννης
Συγγραφείς: Γιώργος Ρουσόπουλος
Εκδότης: Οκτώ Σελίδες: 152 Ημ. Έκδοσης: 03/12/2010
Περιγραφή:
Η φιλοσοφία των μελών του Κύκλου της Βιέννης μας ενδιαφέρει σήμερα επειδή είναι γόνιμη και ανοιχτή για περαιτέρω προβληματισμό. Ο Κύκλος αποτελεί για μας -πέρα από το καθαρά ιστορικό ενδιαφέρον- σημείο αναφοράς της φιλοσοφικής πρακτικής που καθιέρωσε: με τα γραπτά του, τις δραστηριότητές του, τις εκδηλώσεις του και τις ευρύτερες κοινωνικές παρεμβάσεις του, ο Κύκλος διαμόρφωσε το ακαδημαϊκό φιλοσοφικό κοινό του 20ού αιώνα, ενώ ταυτόχρονα το κατέστησε απαιτητικό ως προς τους τρόπους άσκησης της φιλοσοφικής δραστηριότητας. Έδειξε έμπρακτα πώς συνεργαζόμαστε για να διαβάσουμε και να κάνουμε φιλοσοφία, πώς διαλεγόμαστε με τις άλλες παραδόσεις (έστω με τρόπο πολεμικό και συχνά "αγενή"): προσδιόρισε κανόνες και διαμόρφωσε κριτήρια, και έτσι επηρέασε τη φιλοσοφική πρακτική. Ζητούμενο της φιλοσοφικής πρακτικής είναι πάντοτε να εγκαθιδρύει μια στενή σχέση ανάμεσα στη φιλοσοφία, την κοινωνία και στην επιστήμη: αυτή τη σχέση θέλουμε να αποκαταστήσουμε και σήμερα.
Λέσχη ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας. Λογοτεχνίας που έχει αφορμή ή σχέση με τα Μαθηματικά. Συναντιόμαστε στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στο Χαλάνδρι, μία φορά το μήνα. Κυρίως όμως λέσχη των Φίλων που συζητά μία φορά τον μήνα για ένα βιβλίο κάθε φορά. Η ίδια η ομάδα αποφασίζει το προγραμμά της. Χώρος: Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά, Ανδρέα Παπανδρέου 11 (τέως Βασ. Κωνσταντίνου),εντός στοάς, 152 32 Χαλάνδρι, Τηλ 210 68 00 644-6, Φαξ 210 68 00 647.
Για να μας βρείτε εύκολα
Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).
Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis
Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).
Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis
Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
3 σχόλια:
Σήμερα ήταν κλειστό το βιβλιοπωλείο "ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ". Πέθανε ο παππούς Ευριπίδης........
Ο Κύκλος της Βιέννης
Πολύ αξιόλογο βιβλίο, πραγματικά ενημερωτικό για τον κύκλο της Βιέννης, αλλά από μια αποστασιοποιημένη, ακαδημαϊκή πλευρά.
Θα περίμενα λίγο περισσότερο ιστορική ανάλυση, κυρίως σχετικά με την ίδρυση του Κύκλου και την βιογραφία του Σλίκ. Πάντως υπάρχει πλήρης και εμπεριστατωμένη καταγραφή των συνεδρίων και του ιστορικού των μελών της μετά τη φυγή από τη Βιέννη.
Ιδιαίτερα σημεία– παρατηρήσεις:
Σελ 46 «Οι έννοιες δεν είναι εικόνες αλλά ούτε έχουν πραγματική ύπαρξη» πολύ αντι-πλατωνικό μου ακούγεται…
Σελ 47 «Η πραγματικότητα, ο κόσμος, τα γεγονότα υπάρχουν ανεξάρτητα από τις εικόνες κατ τα σημεία, από τις κρίσεις και τις προτάσεις μέσω των οποίων εκφράζεται ή μπορεί να εκφραστεί η γνώση του κόσμου» Σλίκ.
Άραγε «ο κόσμος είναι όσα συμβαίνουν» ; Σελ 49
Ίσως το σημαντικό έργο - επίτευγμα του Κύκλου είναι οι «επίγονοί» του και κυρίως οι Κούν (Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων) και ο Φαγιεράμπεντ (Ενάντια στην Μέθοδο) (σελ 100-101).
Με πολλές από τις θέσεις του Κύκλου, και κυρίως του Σλίκ, δε μπορεί κανείς εύκολα να διαφωνήσει, όπως «Η γνώση είναι από τη φύση της μια χωρίς τέλος διαδικασία. Η γνώση είναι δυνατόν να σφάλλει, είναι συνεπώς ανακλητή : δεν υπάρχει καμία απόλυτη τελική εγγύηση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.»
Ερώτηση προς τους φίλους της Λέσχης : Πώς γίνεται αντιληπτός από σας ο όρος «συνθετικές a priori κρίσεις» (σελ. 40, 44,63); Ομολογώ πως ο όρος συνθετικές με αποπροσανατολίζει καθώς πιστεύω ότι ούτε αναλυτικές a priori γνώσεις μπορούμε να δεχτούμε πως έχουν νόημα.
Αλήθεια, συμφωνείτε πως δεν υπάρχει συνθετική a priori γνώση στις επιστήμες ; Ούτε και στα μαθηματικά ;
Το Κεφάλαιο 6, «Επιλεγόμενα» (σελ.103 – 108 -112) αποτελεί μια συνοπτική, μεστή επανεκτίμηση του Κύκλου της Βιέννης. Γίνεται φανερό, ότι άνοιξαν δημιουργικά το δρόμο για τους επόμενους στοχαστές, ιδιαίτερα σχετικά με τη θεμελίωση της γνώσης και την εσωτερική σύνδεση των επιστημονικών θεωριών.
Σημαντικό, για εμένα τουλάχιστον, στοιχείο είναι ότι κανείς απ’ τα μέλη του Κύκλου της Βιέννης δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε αμιγώς «φιλόσοφος». Όλοι εργάζονταν σε συγκεκριμένο κλάδο της επιστήμης. Κατέληξαν δε, σε κάτι πολύ οικείο, ότι ο άνθρωπος μπορεί να βρει πρόσβαση για τα πάντα, ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων και αποτέλεσαν τη σύνδεση με όσους υπερασπίζονται την επίγεια ζωή, το εδώ και το τώρα. Μακριά από μεταφυσικές συσκοτίσεις.
Διαβάστε το όλοι προσεκτικά. είναι αξιόλογο βιβλίο και ωθεί σε περαιτέρω φιλοσοφικές αναζητήσεις!
Δημοσίευση σχολίου