Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

"Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού" του Τεύκρου Μιχαηλίδη [ Παρ.16 Μαρ 2012,6:00μμ]


ΠΡΟΣΟΧΗ: Διόρθωση Ημερομηνίας
 Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 στις 6:00μμ θα συζητήσουμε το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη  "Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού", με την συμμετοχή του ίδιου του συγγραφέα.

(Η συνάντηση αυτή είχε από παραδρομή ανακοινωθεί για τις 17/2)

Στη δίνη των γεγονότων του ταραγμένου εικοστού αιώνα, τρεις μεγάλοι έρωτες κι ένα "περιθωριακό" μαθηματικό πρόβλημα συνθέτουν τον καμβά του νέου μυθιστορήματος του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Στο κέντρο του κύκλου, που οι ακτίνες του περνούν απ' το Παρίσι, το Γκέτινγκεν και την Αθήνα, βρίσκεται η Σέριφος: η Σέριφος των πρώτων εργατικών κινητοποιήσεων του 1916, η Σέριφος του οικονομικού μαρασμού που ακολούθησε το κλείσιμο των μεταλλείων το 1963, η Σέριφος της άλογης τουριστικής ανάπτυξης που ζούμε σήμερα.

Τρεις Σερφιώτισσες, γιαγιά, μάνα και κόρη, ζουν η καθεμιά το δικό της ερωτικό δράμα με φόντο έναν μαθηματικό γρίφο που, αφού επί ένα περίπου αιώνα παίδεψε μερικές από τις λαμπρότερες μαθηματικές ιδιοφυίες, έβαλε, με τη λύση του, μια μικρή βόμβα στον τρόπο που σκεφτόμαστε τα μαθηματικά: πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε μια λύση που βασίζεται σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε;

Άραγε στον αιώνα της πληροφορικής "απόδειξη" σημαίνει το ίδιο που σήμαινε και την εποχή του Ευκλείδη; Κι ακόμα, πόσο μπορεί ένα μαθηματικό πρόβλημα να επηρεάσει τις συγκλίνουσες τροχιές μιας γυναίκας κι ενός άντρα που οι καρδιές τους μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για να χτυπούν συντονισμένα;

Αφού στα δύο προηγούμενα βιβλία του ενέπλεξε τα μαθηματικά με το αστυνομικό και το ιστορικό αφήγημα, ο Μιχαηλίδης παρουσιάζει τώρα το πρώτο ερωτικό - μαθηματικό μυθιστόρημα.

1 σχόλιο:

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

Τα τέσσερα χρώματα του Καλοκαιριού


Πάντα με ενθουσίαζαν οι ιστορίες μέσα στην ιστορία, μέσα στη διήγηση. Αφηγηματικές Μπάμπουσκες που μας πάνε πίσω στο χρόνο σε δύο, τρεις γενιές. Η όλη ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει και με εμάς, τους τωρινούς Έλληνες αναγνώστες, κοινωνικοπολιτικά και όχι μόνο. Πινελιές ιστορίας μαθηματικών, μαγειρικής, ιστορίας συνδικαλισμού, ζωγραφικής, τραγουδιών και μουσικής. Ιστορίας και Φιλοσοφίας.
Μου άρεσε το βιβλίο, καθώς μάλιστα εντελώς τυχαία το διάβασα τα Χριστούγεννα του 2011, μου έφερε το κυκλαδίτικο καλοκαίρι στο χειμώνα…
Απότομο τέλος, αλλά απρόσμενο και ωραίο!