Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ OI ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ




Τν *Παρασκευ 18 Ιανουαρίου στς 18:00 θ συναντηθούμε στν "Εριπίδη" (. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι) γι ν συζητήσουμε το βιβλίο : 

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ
OI ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
«Το βιβλίο αυτό είναι μια από εκείνες τις πολύ σπάνιες εκδόσεις για την οποία μπορεί κανείς να πει ότι είναι επείγουσα, έγκαιρη και απολύτως απαραίτητη».
Terry Eagleton
Τι έφταιξε τελικά; Η απληστία; Οι πολιτικοί; Οι τράπεζες; Εμείς οι ίδιοι; Πολλά έφταιξαν και δύσκολα κάποιος μπορεί να πείσει ότι δεν προσέθεσε κι εκείνος το λιθαράκι του στο οικοδόμημα της Κρίσης. Όμως όλα αυτά είναι υποσημειώσεις σε ένα μεγαλοπρεπέστερο, σχεδόν μυθολογικό, δράμα. Ένα οικουμενικό έπος οι ρίζες του οποίου ξεκινούν στη Μεγάλη Ύφεση του 1929 προτού επεκταθούν στη δεκαετία του '70. Τότε ήταν που, όπως οι Αθηναίοι είχαν αναγκαστεί να τρέφουν με απαίσιους «φόρους υποτέλειας» το έγκλειστο στο Λαβύρινθο κτήνος, έτσι κι ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να χρηματοδοτεί τον αδηφάγο Παγκόσμιο Μινώταυρο - τα αμερικανικά ελλείμματα. Τώρα, από τα ερημωμένα μαγαζιά στους δρόμους των ελληνικών πόλεων μέχρι τις μεγαλεπήβολες συζητήσεις στα κέντρα της αμήχανης διεθνούς εξουσίας, όπου και να κοιτάξουμε, βλέπουμε τις επιπτώσεις του θανάσιμου τραυματισμού, εν έτει 2008, του Παγκόσμιου Μινώταυρου.
Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος αφηγείται τα πραγματικά αίτια που επέβαλαν την Κρίση σε ολόκληρο τον πλανήτη και τα οποία, αν παραμείνουν κρυφά, ελαχιστοποιούν τις δυνατότητές μας ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι, να πάρουμε τις τύχες του τόπου στα χέρια μας. Το βιβλίο μας καλεί να σκεφτόμαστε οικουμενικά ώστε να μπορούμε να κρίνουμε τα της πολιτείας μας, να δρούμε τοπικά, να βελτιώνουμε ό,τι μπορούμε γύρω μας.

Συγγραφέας:                   ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κατηγορία:                      MANAGEMENT - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Εκδοτικός Οίκος:             Α. Α. ΛΙΒΑΝΗΣ
Ημερομηνία Έκδοσης:     Φεβρουάριος 2012
Διαστάσεις:                     14Χ20,5
ISBN:                              978-960-14-2495-8


4 σχόλια:

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

Κατατοπιστικό βιβλίο για θέματα που σκόπιμα κρατούνται γνωστά μόνο στους «ειδικούς». Πράγματι εξηγούνται πολλά –χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις πολιτικής οικονομίας. Είναι πολλά σημεία που αξίζουν την προσοχή μας. Σημεία που εξηγούν γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ. Γίνεται φανερό ότι η Ελλάδα απλά προσφέρθηκε βορά στο Μινώταυρο και σίγουρα δεν ήταν το «άρρωστο» μήλο στο καλάθι με τα υγιή μήλα. Απλά ήταν ο ποιο αδύναμος κρίκος με ιδιαίτερα πρόθυμους προδότες στην εξουσία.
Τράπεζες, παρατράπεζες και άλλοι, τα παράσιτα των σύγχρονων κοινωνιών τα οποία δημιουργούν άϋλα, ανύπαρκτα «προϊόντα», στοιχήματα και τίτλους, και εμπορευόμενοι την ελπίδα του κέρδους, ουσιαστικά, καταστρέφουν κοινωνικούς ιστούς και χώρες για ίδιον όφελος. Πολλές φορές –και αυτό είναι ίσως το χειρότερο απ’ όλα χωρίς να το συνειδητοποιούν καν.
Γεννούσαν εκ του μηδενός καινούργιο πλούτο, εικονικό! (σελ. 39).
Η Πολιτική Οικονομία –και όχι ο αδόκιμος όρος σκέτο Οικονομία- ΔΕΝ είναι Επιστήμη, ΔΕΝ μελετά βάσει παρατήρησης και πειράματος, καθώς στις ίδιες αρχικές συνθήκες η ίδια επίδραση δε φέρει ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα της σκόπιμης παρανόησης είναι (σελ. 51) να παρουσιάζονται όλα σαν μονόδρομος και να «συμπιέζονται» όλα τα γεγονότα για να δικαιολογηθούν αυθαίρετες θεωρίες…
Όλα στο βωμό του κέρδους. Κέρδος που δεν προέρχεται από παραγωγή πραγματικών αγαθών. Είναι η άλλη όψη του συνθήματος «Αν ο πλούτος ήταν προϊόν της εργασίας, τότε όλοι οι εργαζόμενοι θα ήταν πλούσιοι…»
Το βιβλίο στηριζόμενο στην ιστορία, κυρίως του εικοστού αιώνα, μας μαθαίνει βασικές αρχές που «ξεχνούν» να μας πουν. Το πώς και γιατί οι νικητές του Β Παγκοσμίου Πολέμου επέλεξαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν τους ηττημένους (SIC!) και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα.
Αξίζει να διαβαστεί!


266, 422, 458-9.

Μαριγώ είπε...

Η συνάντηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πάλι!!! Συγκράτησα την ρήση του Δημήτρη για την σχέση συγγραφέα - βιβλίου: "Είναι καλό πριν διαβάσεις ένα βιβλίο να διαβάσεις την βιογραφία του συγγραφέα". Είχα αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι ο δημιουργός ή καλλιτέχνης ή, εν προκειμένω, ο συγγραφέας αποστασιοποιείται από το δημιούργημά του. Γι αυτό πολλές φορές εμφανίζονται τα φαινόμενα αποκήρυξης των έργων τους, η μη δημοσίευσή τους ή και η καταστροφή τους.
Θέλοντας να διευρευνήσουμε αυτό το θέμα προτείνω για τα δυο- τρία επόμενα βιβλία να αφιερώνουμε ένα τέταρτο της ώρας για την ζωή του συγγραφέα και την αντανάκλασή της στο έργο του. Συμφωνείτε;
Μαριγώ

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

Συμφωνώ Μαριγώ. Απλά όποτε καλούμε τον ίδιο το συγγραφέα, ίσως θα ήταν σκόπιμο να ζητούμε από τον ίδιο να μας πει δυό λόγια για τον εαυτό του.

Μαριγώ είπε...

Φυσικά, αφού είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί να απολαμβάνουμε την παρουσία και παρουσίαση τόσων σύγρονων και καλών συγγραφέων!
Βέβαια είναι και η θεματολογία της Λέσχης μας που είναι τόσο επίκαιρη.