Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Έγκλημα στη Σέκτα


Έγκλημα στη Σέκτα
Έγκλημα στη Σέκτα
Γιάννης Καρβέλης
Γαβριηλίδης
, 2012     191 σελ.           Τιμή € 13,85

Το ανεξήγητο έγκλημα που διαπράχθηκε λίγες μέρες πριν από το Πάσχα του 1634 στη Σέκτα των Αναχωρητών μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της. Θα μπορούσε όμως να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη μονή των Ιησουιτών του Σαν Ματέο ντε Γκαγιέγο, από την οποία είχαν αποσχιστεί οι Αναχωρητές. Ο μαθηματικός Χόρχε Αραγκόν από τη Σαραγόσα βοηθά τον παλιό του φίλο Φεντερίκο της Ναβάρα, ηγούμενο της Μονής, στην εξιχνίαση της μυστηριώδους δολοφονίας του αξιωματικού Ντομένικο Καράφα. Ο δράστης πρέπει να βρεθεί μέσα σε λίγες μέρες, ωστόσο τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους είναι ελάχιστα και εκ πρώτης όψεως εντελώς αόριστα και ασύνδετα μεταξύ τους. Είναι άραγε αρκετές οι διαδικασίες της Λογικής για να λυθεί ο γρίφος και να βρεθεί ο ένοχος; Κι ακόμα αρκούν για να πείσουν τις κοσμικές και τις εκκλησιαστικές Αρχές ώστε να μη διακοπεί η συνέχεια μιας πρωτότυπης και φιλόδοξης έρευνας στον τομέα των γεωμετρικών κατασκευών; Η τελευταία δραματική πράξη του ίδιου του απελπισμένου δράστη θα δώσει το στίγμα των κινήτρων του και την τελική λύση, την κάθαρση αυτής της τραγωδίας, αποκαλύπτοντας παράλληλα ορισμένες απροσδόκητες πτυχές της.

1 σχόλιο:

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

Έγκλημα στη Σέκτα

Αστυνομικό μυθιστόρημα εποχής με μαθηματικό γρίφο !!!
Έχει όλα τα στοιχεία δηλαδή το βιβλίο να ενθουσιάσει τον αναγνώστη και νομίζω πως το πετυχαίνει. Αρχικά έχει πολλές χωρικές περιγραφές, που χωρίς κάποιο σχεδιάγραμμα μπερδεύουν. Πιστεύω θα ήταν πολύ πιο ευανάγνωστο αν είχε στην αρχή κάποιο σκαρίφημα όπως τα βιβλίο του Δικαστή Τι.
Είναι φανερό πως ο συγγραφέας μελετούσε μήνες σχετικά με Αραγονία Ιησουίτες κλπ.
Όπως και σε προηγούμενα βιβλία του ιδίου συγγραφέα, συνδέονται τα μαθηματικά και η αστυνομική έρευνα. Άλλωστε είναι η ίδια νοητική διαδικασία παραγωγής λογικών συλλογισμών, είτε ζητούμενο είναι η ανεύρεση του αγνώστου Χ στα μαθηματικά προβλήματα, είτε του άγνωστου εγκληματία στα αστυνομικά έργα.
Ο συγγραφέα συνταιριάζει αρμονικά τρία συστατικά, τον αστυνομικό γρίφο, το μαθηματικό πρόβλημα μέσω του οποίου δύναται να βρεθεί ο δολοφόνος και το μυθιστόρημα εποχής, καθώς το έργο διαδραματίζεται στην Ισπανία του 16ου αιώνα.
Όλο το μυθιστόρημα αφορά σε μια δολοφονία κρατικού αξιωματούχου σε μια θρησκευτική σέκτα, όπου οι 14 μοναχοί τηρούν όρκο σιωπής και δεν έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους. Όταν όμως μια αρρώστια πέφτει στο μοναστήρι τους αναγκάζονται να πάρουν κάποια φάρμακα και όταν γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, κάποιος δολοφονεί τον αρμόδιο αξιωματούχο. Η μαθηματική λύση θα οδηγήσει και στην αποκάλυψη του ενόχου.
Βέβαια πάντα τέτοια κείμενα, μαθηματικού χαρακτήρα, περιέχουν συχνά, όπως κι εδώ, μεγάλες δόσεις διδακτισμού, σαν το έργο να είναι ένα είδος μαθήματος προς διδαχή.

Μου άρεσε το βιβλίο και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα.