Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡ

10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Παρουσίαση

Πώς έγινε το βήμα από το 1+1:2, τη μητέρα όλων των εξισώσεων, στη διάσημη θεωρία του Αϊνστάιν; Πώς απέδειξε ο Σωκράτης το Πυθαγόρειο Θεώρημα; Πώς οδηγήθηκε ο Νεύτωνας στην επαναστατική του ανακάλυψη; Γιατί διαρκώς μεγαλώνει η Εντροπία του σύμπαντος; Τι μας λέει η "Εξίσωση της Ομορφιάς"; Τι αποκαλύπτει η Κβαντική Θεωρία και η περίφημη Αρχή της απροσδιοριστίας; Ποια είναι η εξίσωση του Θεού; Πώς μπορούμε εντέλει να φέρουμε πίσω το Παράξενο; Σε αυτά και πολλά άλλα συναφή εκπληκτικά ερωτήματα απαντά ο ακαδημαϊκός Robert Crease, καθηγητής της φιλοσοφίας και της ιστορίας της επιστήμης. Στο πολύ γλαφυρό και ενδιαφέρον αυτό βιβλίο του διηγείται τη συναρπαστική ιστορία των δέκα σπουδαιότερων εξισώσεων, που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας όπως ξέρουμε σήμερα. Μέσα στις σελίδες του, ο αναγνώστης ταξιδεύει στο μυθιστορηματικό παρασκήνιο των μαθηματικών νόμων, στην προσωπική ζωή των ιδιοφυών επιστημόνων που τις επινόησαν, στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης και τελικά στην καρδιά του ίδιου του σύμπαντος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Μια έξοχη αρχή για όποιον ενδιαφέρεται για την επιστήμη» (Publisher's Weekly), «Αποδεικνύει πως μια εξίσωση δεν επηρεάζει μόνο τις επιστήμες αλλά μεταμορφώνει τη σκέψη της ανθρωπότητας» (Dick Teresi), «Έξυπνο, διεισδυτικό, φιλοσοφικό... ένα ταξίδι» (Charles C. Mann)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η Βάση του Πολιτισμού: Το Πυθαγόρειο Θεώρημα
Ιντερλούδιο: Κανόνες, Αποδείξεις και η Μαγεία των Μαθηματικών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. Η Ψυχή της Κλασικής Μηχανικής: ο Δεύτερος Νόμος της Κίνησης του Νεύτωνα 
Ιντερλούδιο: Το Βιβλίο της Φύσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Το Αποκορύφωμα της Επιστημονικής Επανάστασης: Ο Νόμος της Παγκόσμιας Έλξης του Νεύτωνα
Ιντερλούδιο: Εκείνο το Μήλο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Ο Χρυσός Κανόνας της Μαθηματικής Ομορφιάς: Η Εξίσωση του Όιλερ
Ιντερλούδιο: οι Εξισώσεις ως Εικόνες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Το Επιστημονικό Αντίστοιχο του Σαίξπηρ: Ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής
Ιντερλούδιο: Η Επιστήμη του Αδύνατου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Το Σημαντικότερο Γεγονός του 19ου Αιώνα: Οι Εξισώσεις του Μάξγουελ
Ιντερλούδιο: Ξεπερνώντας τη Νοσοαγνωσία ή Αποκαθιστώντας τη Ζωντάνια των Ανθρωπιστικών Σπουδών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Διάσημη Εξίσωση Ε:mc2
Ιντερλούδιο: Τρελές Ιδέες
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Το Χρυσό Αυγό: Η Εξίσωση της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν 
Ιντερλούδιο: Επιστήμης Κριτικοί
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: Η Βασική Εξίσωση της Κβαντικής Θεωρίας: Η Εξίσωση του Σρέντινγκερ
Ιντερλούδιο: Η Διπλή Συνειδητότητα των Επιστημόνων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: Ζώντας με την Αβεβαιότητα: Η Αρχή Απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ
Ιντερλούδιο: Ο Γιόγκι και το Κβάντο
Επίλογος: Προσδιορίζοντας το Παράξενο
Παραπομπές
Πηγές εικόνων
Ευχαριστίες
Λεπτομέρειες
ISBN13
9789604211579
Εκδότης
Χρονολογία Έκδοσης
Νοέμβριος 2009
Αριθμός σελίδων
320
Διαστάσεις
24x17
Μετάφραση
ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)
ΚΡΙΣ Π. ΡΟΜΠΕΡΤ

1 σχόλιο:

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ένα γενικό, πρώτο σχόλιο είναι πως πουθενά στο βιβλίο δεν αναφέρεται ούτε βέβαια αιτιολογείται πως και γιατί ο συγγραφέας επέλεξε αυτές και όχι άλλες εξισώσεις. Επίσης σε πολλά κεφάλαια, η εξίσωση αναφέρεται μόνο στην αρχή ή απλά στον τίτλο του κεφαλαίου, χωρίς καμμία περαιτέρω, μνεία ή σύνδεση μέσα στο κείμενο του κεφαλαίου! Ακόμη το πιασάρικο «..που άλλαξαν τον κόσμο» υπάρχει μόνο στον ελληνικό τίτλο και όχι στο πρωτότυπο!
Υπάρχουν σε όλο το βιβλίο και σε περιεχόμενο, βιβλιογραφία προβλήματα εκτύπωσης εμφανώς λόγω λογισμικού επεξεργασίας καθώς πολλοί»περίεργοι» χαρακτήρες λατινικού αλφαβήτου πχ με τόνο ή διαλυτικά αποδίδονται με γράμματα ελληνικού αλφάβητου που δεν υπάρχουν στο λατινικό πχ το φ.
Στην ουσία τώρα, το βιβλίο είναι ενδιαφέρον. Πραγματεύεται με ωραίο τρόπο τη γνωστή ρήση του Γαλιλαίου για το βιβλίο της Φύσης και τη μαθηματική γλώσσα που είναι γραμμένο.(σελ. 13) Επίσης σχολιάζει το άλλο κλασσικό ζήτημα, υπάρχουν οι εξισώσεις πριν από μας – τον Άνθρωπο, μιλάμε για ανακάλυψη ή δημιουργία τους; (και σελ. 276) Πρωτότυπη είναι η άποψη ότι οι πρωτόγονες τελετές και οι προσευχές είναι οι πρώτες μορφές τεχνολογίας!!! (σελ. 44). Εστιάζει και αναφέρεται σωστά ότι η ύπαρξη τελικής (ενιαίας αλήθειας / ή τελικής θεωρίας) είναι ζήτημα πεποίθησης και όχι επιστημονικό συμπέρασμα. (σελ. 65). Μου άρεσε το ότι ο συγγραφέας δεν είχε ενδοιασμούς να καταδείξει / αναφέρει τις πάμπολλες μικρότητες των μεγάλων επιστημόνων, μηδέ των Νεύτωνα, Γαλιλαίου, Αϊνστάιν κλπ εξαιρουμένων- τις αντιθέσεις τους, τα μίση τους, τις κόντρες, τις αντιπάθειες κλπ.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός που δεν τονίζεται αλλά αναφέρεται σαφώς πως την περίοδο εκείνη (1700-1900 μΧ) , οι ελάχιστοι μορφωμένοι είχαν την δυνατότητα να πηγαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία στο πανεπιστήμιο., πχ 14-18 ετών πρωτοετείς φοιτητές!
Πολύ σωστή η επιφύλαξη του συγγραφέα για την επιστήμη στη σελίδα 108, και το ότι «οι αναλογίες δεν αφορούν ομοιότητες αλλά σχέσεις» (σελ. 137). Ακόμη αναφέρονται και αναδεικνύονται πολλά ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία των επιστημόνων που προσωπικά δεν τα γνώριζα πχ ότι ο Μάξγουελ πέθανε από καρκίνο στομάχου μόλις στα 48 του!
Επιπροσθέτως, εύστοχα καταδεικνύει πόσο σημαντικό ήταν, από εκείνα ήδη τα χρόνια, να έχει κάποιος επιστήμονας ή κάποια θεωρία, την γενική αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας (σελ. 167). Ακόμη ήταν πολλοί σπουδαίοι κατά τα άλλα επιστήμονες (Χερτς, Φαρανταίυ κλπ) που είχαν μια εμμονή στην πίστη τους για την ύπαρξη του αιθέρα! (σελ. 169).
Εκπληκτική και εύστοχη και η ρήση του Νίτσε «Η πεποίθηση είναι μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας από το ψέμα». (σελ. 189).
Τελικά, (σελίδα278) είναι η Επιστήμη μια βαθιά συναισθηματική διαδικασία; Τι λέτε;