Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ

ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ
Παρουσίαση
Βασιλείς, στρατηγοί και κυβερνήτες κάθε εποχής "εναποθέτουν" στην "κρυπτογραφημένη" επικοινωνία την ασφαλή διακυβέρνηση χωρών και την αποτελεσματική διοίκηση στρατών. Όλοι τους έχουν απόλυτη συνείδηση του τι σημαίνει να πέσουν τα μηνύματα σε λάθος χέρια . . . Το Κώδικες και Μυστικά πραγματεύεται την αέναη μονομαχία ανάμεσα σε εκείνους που επινοούν τους κώδικες και εκείνους που τους σπάζουν. Πρόκειται για έναν πόλεμο που χρησιμοποιεί όπλα από πολλές επιστήμες και κινητοποιεί μέσα που απαιτούν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Από τα μαθηματικά ως τη γλωσσολογία και από τη θεωρία της πληροφορικής ως την κβαντική φυσική, αναζητούνται τρόποι διάρρηξης ή διασφάλισης του απορρήτου. Καθώς η πληροφορία έχει εξελιχθεί σε πολυτιμότατο αγαθό και η επανάσταση στις επικοινωνίες έχει τη δυνατότητα να αλλάζει κοινωνίες, είναι φανερό ότι το παιχνίδι ανάμεσα σε "κωδικό-πλάστες" και "κωδικο-θραύστες" είναι αγώνας μέχρι τελικής πτώσεως. Η ιστορική εξέλιξη των κωδίκων και οι κοινωνικές επιπτώσεις της θέτει σήμερα ερωτήματα πιο επίκαιρα από ποτέ: οι κοινωνίες θα επιλέξουν την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου ή έναν αποτελεσματικότερο αστυνομικό έλεγχο; Η μήπως υπάρχει συμβιβαστική λύση; Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να προβλέψει την έκβαση ενός ανοιχτού παιχνιδιού με απρόβλεπτες συνέπειες και τέλος . . . (ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Περιεχόμενα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Το κρυπτογράφημα της Βασίλισσας Μαρίας της Σκοτίας
2. "Le Chiffre Indechiffrable"
3. H μηχανοποίηση της μυστικότητας
4. Σπάζοντας το ΑΙΝΙΓΜΑ
5. Το φράγμα της γλώσσας
6. Η Αλίκη και ο Μπομπ επικοινωνούν δημόσια
7. Pretty Good Privacy (PGP)
8. Ένα κβαντικό άλμα στο μέλλον
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ (ΛΑΤΙΝΙΚΟ)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλος
THE CODE BOOK - THE SECRET HISTORY OF CODES AND CODE-BREAKING
ISBN13
9789607990426
Εκδότης
Σειρά
Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Χρονολογία Έκδοσης
Δεκέμβριος 2003
Αριθμός σελίδων
608
Διαστάσεις
21x14
Μετάφραση
ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
Επιμέλεια
ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)
ΣΙΝΓΚ ΣΑΙΜΟΝ

1 σχόλιο:

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ

Ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχουν γραφτεί. Απλά γιατί πραγματεύεται ένα μίγμα εκπληκτικών, σημαντικών και «διεγερτικών» αντικειμένων μαζί. Κρυπτογραφία, μυστικά μηνύματα ανά τους αιώνες, μαθηματικά, δομημένη σκέψη, συσχετισμός φαινομενικά ετερόκλητων πραγμάτων, υψηλή τεχνολογία, κατασκοπία – αντικατασκοπία, διαδίκτυο και συνομωσίες. Βιβλίο μοιραία φορτωμένο με πολύ ιστορία, αλλά και ίντριγκα, γραμμένο την προτελευταία χρονιά του περασμένου αιώνα (1999).
Αναλύει τις περιπτώσεις μυστικής γραφής, ως στεγανογραφία (ποικίλοι τρόποι να κρύψει κανείς το μήνυμα ως τέτοιο) και ως κρυπτογραφία (να αποκρύψει το νόημα του μηνύματος με αναδιάταξη του). Αυτή με τη σειρά της διακρίνεται σε μετάθεση και υποκατάσταση και η τελευταία σε κώδικα (αντικατάσταση λέξεων) ή κρυπτόγραμμα (αντικατάσταση γραμμάτων).
Η κάθε περίπτωση συνήθως έχει και πολλές υποπεριπτώσεις. Αναφέρονται δε και ιστορικά παραδείγματα χρήσης αυτών. Η πρακτική κρυφών μηνυμάτων αναμιγνύει μυστικές υπηρεσίες (πχ NSA), κατασκόπους, αστυνομικές έρευνες και σχετική λογοτεχνία (Σέρλοκ Χόλμς / Πόε), αναφορές σε κινηματογραφικές ταινίες, αποκρυπτογράφηση παλαιών γλωσσών (πχ Γραμμική Β), μαθηματικά και αντίστοιχες «αιρετικές προσωπικότητες» (Γκέντελ, Χάρντι και πολλοί άλλοι).
Το βιβλίο παρά τον όγκο του, σχεδόν 600 σελίδες, διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται ευχάριστα. Απόδειξη ότι με κοινή απόφαση όλων μας το ξανασυζητήσαμε φέτος (2013). Αρχικά το συζητήσαμε το 2007 για πρώτη φορά. Έχω την βάσιμη υποψία ότι θα υπάρξει και τρίτη συνεδρία με αντικείμενο το ίδιο βιβλίο.