Για να μας βρείτε εύκολα

Η πλήρης ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι:
http://thalis kai filoi ston evripidi.blogspot.com (χωρις τα κενά).

Πιό απλά εάν δεν θυμάστε την μακαρόνι διευθυνσή μας, ψάξτε στο google θαλης ευριπιδης ή thalis evripidis

Επισκεφθείτε μας και στο facebook. To group μας λέγεται ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

1.089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών

1.089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών
Συγγραφείς:   David Acheson
Θέμα:  Μαθηματικά
Εκδότης: Οκτώ
Μετάφραση:  Νίκος Πρωτονοτάριος
Σελίδες:  174
Ημ. Έκδοσης: 26/04/2010Ο καθηγητής David Acheson μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε μαζί του στον γοητευτικό κόσμο των μαθηματικών και να επισκεφθούμε τους πιο μαγικούς αριθμούς, τους πιο διασκεδαστικούς γρίφους και τις πιο όμορφες αποδείξεις. Με την εύθυμη παρουσίασή του, το πάθος και τον ενθουσιασμό του προσκαλεί ακόμη και εκείνους που εξαιτίας ενός καθηγητή, όπως λέει, δικαίως μίσησαν τα μαθηματικά, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν μαθηματική προπαιδεία να κατανοήσουν τους μαθηματικούς χειρισμούς και τη χρησιμότητα των εφαρμογών τους. Η εικονογράφηση, με γελοιογραφίες, σκίτσα και διαγράμματα που έχει επιλέξει ο ίδιος ο συγγραφέας, συνθέτει ένα ανάγλυφο τοπίο, διευρύνει την αντίληψη και τις γνώσεις του αναγνώστη και τον μαθαίνει πώς να αντλεί ευχαρίστηση από τα μαθηματικά.
Το ταξίδι μας, λοιπόν, ξεκινά με την έκπληξη και το θαυμασμό που ένιωσε ο συγγραφέας όταν, στην ηλικία των δέκα ετών, διάβασε στο περιοδικό I-SPY το « κόλπο του 1.089», έκπληξη η οποία αργότερα τον ώθησε να γίνει μαθηματικός. Κάνοντας σύντομες στάσεις, περνάμε από τη γεωμετρία, τους πρώτους αριθμούς και τις δευτεροβάθμιες εξισώσεις. Διασχίζουμε με τον Όιλερ τις γέφυρες του Κένιγκσμπεργκ και κατευθυνόμαστε προς το δέντρο του Πέρον και το αναποδογυρισμένο εκκρεμές, προτού επισκεφθούμε το πρόβλημα του Μαλφάτι και τον πάπυρο του Ράιντ. Καθώς περνάμε από τις άπειρες σειρές και τη σύγκλιση, θαυμάζουμε τις κηλίδες της λεοπάρδαλης και την υποκυκλοειδή καμπύλη. Κάνουμε μια στάση για να γευματίσουμε από την οικονομικότερη κονσέρβα συζητώντας με τον Λόρεντς για το χάος και τη δυναμική των πληθυσμών, και συνεχίζουμε το ταξίδι μας προσπαθώντας να προβλέψουμε τον καιρό και, με τη βοήθεια του αριθμού e, να κατανοήσουμε τους τόκους και τα επιτόκια. Τελικός προορισμός το «ινδικό κόλπο με το σκοινί» και η μαγική σχέση των αριθμών e, i και π. Είτε είστε πολύ νέος είτε πολύ γέρος, ή κάπου ανάμεσα, είτε είστε στο σχολείο είτε στο πανεπιστήμιο, ή σε κανένα από τα δύο, είτε κρατάτε ένα μολύβι στα χέρια σας είτε ένα τζιν-τόνικ... επιβιβαστείτε στο Εξπρές των Μαθηματικών και ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι!
Κριτικές:
Πανέξυπνο βιβλίο! Με ενθουσίασε πραγματικά.              Ian Stewart, New Scientist
Καταπληκτικό!                                                                      Simon Singh, συγγραφέας του Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά

1 σχόλιο:

Ο Τηλεπικοινωνιακός της παρέας είπε...

1 089 Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των μαθηματικών
Εκπληκτικό ταξίδι σε ένα μαγικό αλλά συνάμα και υπαρκτό κόσμο, αυτόν των Μαθηματικών.
Πανέξυπνο βιβλίο, δοσμένο με γλαφυρό τρόπο και βολικό στον αναγνώστη, οπτικοποιημένο, κατανοητό, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη γνώση μαθηματικών, διατρέχει κανείς μεγάλα τμήματα του κόσμου των Μαθηματικών με τρόπο μαγικό. Συνιστάται σε ανοιχτά μυαλά – ή μυαλά που θέλουν να ανοίξουν, όλων τα ων ηλικιών, διαβάζοντας εκατόνπενήντα (150) απολαυστικές σελίδες.